Sztuczny język rozpozna fałszywą whisky
Naukowcy z uniwersytetu w Glasgow skonstruowali urządzenie do rozpoznawania smaków.
Wykonany ze złota i aluminium sztuczny „język" został wykorzystany do wykrywania wieku whisky. Zastosowana technologia może posłużyć do rozróżnienia próbek tego samego alkoholu starzonego w różnych rodzajach beczek: jest w stanie rozpoznać trunek mający 12, 15 i 18 lat. Naukowcy twierdzą, że dokładność wskazań urządzenia przekracza 99 procent.
Alasdair Clark z uniwersytetu w Glasgow wyjaśnia, że nazywa urządzenie „językiem", ponieważ tak jak ludzki język nie jest ono w stanie zidentyfikować konkretnego związku chemicznego. Rozpoznaje natomiast w mieszaninach związków te różnice, które sprawiają na przykład, że sok jabłkowy smakuje inaczej niż kawa.
Sztuczny „język" składa się z trzech umieszczonych na szklanym podłożu aluminiowo-złotych segmentów. Powierzchnie dwóch z nich zostały poddane obróbce, dzięki czemu każda sekcja inaczej reaguje na płyn. Po zwilżeniu urządzenia alkoholem bada się, jak pochłaniane jest światło przechodzące przez płytkę i na podstawie wyników wskazuje się różnice między próbkami.
Zastosowanie urządzenia wykracza poza badanie wieku alkoholu i wykrywanie ewentualnych podróbek whisky. Nadaje się ono do „smakowania" praktycznie każdego płynu i może być stosowane w testach bezpieczeństwa żywności.
fot. Wydział Inżynierii uniwersytetu w Glasgow