A A A

Google Chrome 9

PC Format 04/2011
Google Chrome to forpoczta nadchodzącego internetowego systemu operacyjnego Google Chrome OS. Akceleracja sprzętowa, zintegrowana, najnowsza wersja Adobe Flash (Chrome jest jedyną przeglądarką niewymagającą instalacji Flasha, ponieważ jest już w niej zainstalowany) oraz coraz większa baza aplikacji online to główne zalety.

Dzięki funkcji synchronizacji na każdym komputerze będziesz miał takie same ustawienia Chrome, a nowe funkcje wyszukiwania ułatwią znalezienie interesujących treści.

Synchronizacja ustawień między komputerami

Google Chrome ma przydatną funkcję synchronizacji ustawień przeglądarki powiązaną z kontem Google. Wykorzystaj ją, by mieć identyczną konfigurację przeglądarki Google Chrome na wszystkich komputerach, na których pracujesz.


Na pasku narzędziowym przeglądarki kliknij ikonę narzędziową i z rozwiniętego w ten sposób menu wybierz Opcje. Pojawi się okno Google Chrome - opcje. Uaktywnij w nim zakładkę Prywatne rzeczy.


W sekcji Synchronizacja kliknij przycisk Konfiguruj synchronizację. W oknie Konfiguruj synchronizację, które się pojawi, wprowadź dane uwierzytelniające dostęp do twojego konta Google. Jeżeli nie masz jeszcze konta Google, możesz je utworzyć, wybierając widoczny w oknie odsyłacz Utwórz konto Google.


Po zalogowaniu się masz do dyspozycji dwie opcje. Domyślnie zaznaczona jest opcja Synchronizuj wszystko. Możesz jednak ograniczyć zakres synchronizowanych danych, wybierając opcję Wybierz elementy do synchronizacji, a następnie określając konkretne kategorie danych przez zaznaczenie odpowiadających im pól wyboru. Kliknij OK, by zatwierdzić ustawienia synchronizacji.


Zobaczysz komunikat informujący o pomyślnym zsynchronizowaniu danych przeglądarki z twoim kontem Google. Kliknij OK. Teraz, jeżeli usiądziesz przy innym komputerze, wystarczy powtórzyć operację synchronizacji według powyższych wskazówek, by przeglądarka Google Chrome miała takie same ustawienia, jak w przypadku komputera, na którym pierwszy raz uaktywniłeś synchronizację.


Synchronizację możesz w każdej chwili zatrzymać na każdym z komputerów, na których funkcja ta została wcześniej uaktywniona. Wystarczy wywołać okno Google Chrome - opcje, przejść do zakładki Prywatne rzeczy i kliknąć Zatrzymaj synchronizację tego konta.


Ocena:
Oceń:
Komentarze (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Komentarze wyświetlane są od najnowszych.
Najnowsze aktualności



Samsung planuje nowy tablet
23 stycznia 2019
Koreańska marka wciąż wierzy w tablety. Z tego powodu przygotowuje się do prezentacji nowego modelu z Androidem.

Artykuły z wydań

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
Zawartość aktualnego numeru

aktualny numer powiększ okładkę Wybrane artykuły z PC Format Extra 1/2019
Przejdź do innych artykułów
płyta powiększ płytę
Załóż konto
Co daje konto w serwisie pcformat.pl?

Po założeniu konta otrzymujesz możliwość oceniania materiałów, uczestnictwa w życiu forum oraz komentowania artykułów i aktualności przy użyciu indywidualnego identyfikatora.

Załóż konto