Cząstki światła skutecznie ochronią nasze dane?
Kryptografia kwantowa
Polowanie na dane osobowe użytkowników internetu przybiera na sile, potrzebne są więc coraz skuteczniejsze systemy szyfrowania. Z pomocą mogą przyjść... kubity przechowywane przez cząstki światła. Jak się okazuje, są one niezwykle trudne do zhakowania, aby jednak spełniały swoje funkcje, muszą być utrzymywane w bardzo niskiej temperaturze. Naukowcom z Uniwersytetu Kopenhaskiego udało się to ograniczenie pokonać.
Bezpieczniej i oszczędniej
Przechowywanie wrażliwych danych w fotonach (cząstkach światła) miałoby zwiększyć bezpieczeństwo użytkowników sieci i znacząco utrudnić pracę cyberprzestępcom. Tak zwana kryptografia kwantowa cieszy się coraz większym zainteresowaniem, jednak dotychczas związane z tym koszty blokowały możliwość wprowadzenia pomysłu na szerszą skalę. Kubity światła, aby były stabilne, muszą być przechowywane w temperaturach zbliżonych do zera bezwzględnego, czyli –270 stopni Celsjusza. To wymaga stosowania bardzo drogich schładzaczy: specjalnych lodówek, płynnego helu lub skomplikowanych systemów laserowych.
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego pokazali jednak nowy sposób przechowywania kubitów światła, który powoduje, że utrzymują się one w temperaturze pokojowej sto razy dłużej niż przy wcześniejszych próbach. Osiągnęli to dzięki zastosowaniu specjalnej powłoki chipów pamięci. Ma ona strukturę przypominającą wosk i w jej skład wchodzi parafina. Amortyzuje ona zderzenia atomów, co powoduje, że emitowane fotony lub kubity są stabilne – a to jest warunek ich wykorzystania do przechowywania i szyfrowania danych.
Pieśń przyszłości
Naukowcy przyznają, że choć zrobili milowy krok w rozwoju kryptografii kwantowej, to ich metoda wymaga jeszcze wiele pracy. Na razie sposób ten pozwala na produkowanie niewielu kubitów światła – jednego fotonu na sekundę. W tym czasie systemy chłodzone mogą wytworzyć miliony fotonów. Droga do sukcesu jest więc długa, ale daje nadzieję na bezpieczniejsze szyfrowanie danych w nieokreślonej jeszcze przyszłości.
Badacze opisali swoje odkrycie w czasopiśmie „Nature Communications".
fot. geralt – Pixabay